Τρίτη, 21 Ιανουαρίου 2014

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΟΞΥΜΕΛΟ

Μετρώντας ακόμη τις απώλειες -ή για να ακριβολογώ την κληρονομιά σε λίπος και μερικά κιλά παραπάνω!!!- των γιορτών, είπα να το ρίξω στην κοτοθεραπεία και να πειραματιστώ με διάφορες εναλλακτικές συνταγές. 

Εμπευσμένη από τη συνταγή για κοτόπουλο adobo, προέκυψε και η συνταγή που ακολουθεί. Βασικό συστατικό αποτελεί το οξύμελο, το οποίο με έχει σώσει σε πολλές περιπτώσεις, συνοδεύοντας κυρίως σαλάτες, αλλά και ορεκτικά ή κυρίως πιάτα όπως αυτό που ακολουθεί. 




Τα βασικά  (για 2 άτομα) 
  • 1/2 κιλού μπούτια κοτόπουλου (περίπου 3 μπουτάκια ή 2 extra large)
  • 2 σκελίδες σκόρδο 
  • μισό φλυτζάνι οξύμελο 
  • 2 φύλλα δάφνης 
  • μαύρο πιπέρι σε κόκκους
  • μισό φλυτζάνι σόγια σως (προσωπικά χρησιμοποιώ αυτή με το λιγότερο αλάτι) 
  • ελαιόλαδο για το σωτάρισμα 
  • 1 κουταλιά μαύρη ακετέργαστη ζάχαρη (προαιρετικά, καθώς ήδη το οξύμελο περιέχει μέλι)
  • μισό φλυτζάνι νερό 
Στο ψητό 

Σωτάρουμε τα μπουτάκια στην κατσαρόλα και από τις δύο πλευρές . Αφαιρούμε το κρέας από το σκεύος και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Μόλις πάρουν βράση προσθέτουμε τα μπουτάκια κοτόπουλου και σκεπάζουμε . 
Χαμηλώνουμε τη φωτιά μας (στο 3 με 4 για εστίες με κλίμακα του 9) και μαγειρεύουμε για 30 λεπτά περίπου μέχρι να μειωθεί αισθητά η σάλτσα μας. 

Συνοδεύουμε με αγαπημένο ρύζι μπασμάτι ή οποιοδήποτε αρωματικό ρύζι διαθέτει το ντουλάπι σας!

Α!!!Όσο fan του αλατιού και αν είστε, μην προσθέσετε καθόλου, γιατί το αποτέλεσμα θα πλησιάζει προς το παστό!






Καλή σας όρεξη!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...