Τρίτη, 21 Ιανουαρίου 2014

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΟΞΥΜΕΛΟ

Μετρώντας ακόμη τις απώλειες -ή για να ακριβολογώ την κληρονομιά σε λίπος και μερικά κιλά παραπάνω!!!- των γιορτών, είπα να το ρίξω στην κοτοθεραπεία και να πειραματιστώ με διάφορες εναλλακτικές συνταγές. 

Εμπευσμένη από τη συνταγή για κοτόπουλο adobo, προέκυψε και η συνταγή που ακολουθεί. Βασικό συστατικό αποτελεί το οξύμελο, το οποίο με έχει σώσει σε πολλές περιπτώσεις, συνοδεύοντας κυρίως σαλάτες, αλλά και ορεκτικά ή κυρίως πιάτα όπως αυτό που ακολουθεί. 




Τα βασικά  (για 2 άτομα) 
  • 1/2 κιλού μπούτια κοτόπουλου (περίπου 3 μπουτάκια ή 2 extra large)
  • 2 σκελίδες σκόρδο 
  • μισό φλυτζάνι οξύμελο 
  • 2 φύλλα δάφνης 
  • μαύρο πιπέρι σε κόκκους
  • μισό φλυτζάνι σόγια σως (προσωπικά χρησιμοποιώ αυτή με το λιγότερο αλάτι) 
  • ελαιόλαδο για το σωτάρισμα 
  • 1 κουταλιά μαύρη ακετέργαστη ζάχαρη (προαιρετικά, καθώς ήδη το οξύμελο περιέχει μέλι)
  • μισό φλυτζάνι νερό 
Στο ψητό 

Σωτάρουμε τα μπουτάκια στην κατσαρόλα και από τις δύο πλευρές . Αφαιρούμε το κρέας από το σκεύος και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Μόλις πάρουν βράση προσθέτουμε τα μπουτάκια κοτόπουλου και σκεπάζουμε . 
Χαμηλώνουμε τη φωτιά μας (στο 3 με 4 για εστίες με κλίμακα του 9) και μαγειρεύουμε για 30 λεπτά περίπου μέχρι να μειωθεί αισθητά η σάλτσα μας. 

Συνοδεύουμε με αγαπημένο ρύζι μπασμάτι ή οποιοδήποτε αρωματικό ρύζι διαθέτει το ντουλάπι σας!

Α!!!Όσο fan του αλατιού και αν είστε, μην προσθέσετε καθόλου, γιατί το αποτέλεσμα θα πλησιάζει προς το παστό!






Καλή σας όρεξη!


4 σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...