Τρίτη, 4 Φεβρουαρίου 2014

Μπιφτέκια τα αφράτα !

Καλησπέρα!

Εάν ανήκετε στην κατηγορία του χαρισματικού σεφ, φαντάζομαι ότι θα έχετε ήδη λύσει το μυστήριο των αφράτων μπιφτεκιών και απλά θα προσπεράσετε με μία πλάγια ανάγνωση τη σημερινή συνταγούλα!Αν όμως ανήκετε στην κατηγορία του συναδέλφου μου του Νίκου που ακόμη αναζητάει εκείνον τον συνδυασμό που δε θα απολιθώσει τα μπιφτέκια του, τότε μάλλον θα πρέπει να κοντοσταθείτε!



Τα βασικά (για 4 μερίδες ή μία τριμελή φαγανή οικογένεια όπως η δική μας!)
  • μισό κιλό μοσχαρίσιο κιμά με λίπος
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
  • 1 ντομάτα περασμένη στον τρίφτη
  • 3 κ.σ. τριμμένο παξιμάδι ή φρυγανιά
  • 2 κ.σ. γραβιέρα ή κεφαλότυρι
  • 3 κ.σ. λάδι
  • 1 αυγό 
  • ρίγανη 
  • αλάτι, πιπέρι 


Στο ψητό 
Σε ένα μπολ ανακατεύετε τον κιμά με τα υπόλοιπα υλικά -με το αλάτι τελευταίο, ζυμώνοντας από κάτω προς τα πάνω και  βρέχοντας κατά διαστήματα τα χέρια σας. Δεν είναι ανάγκη να ζυμώνετε με τις ώρες!Δεν κάνουμε τσουρέκια!
Σκεπάζετε το μπολ με μία μεμβράνη και το βάζετε στο ψυγείο για 2 ώρες.
 Πλάθετε 4 μεγάλα μπιφτέκια, τα αλείφετε με λάδι και τα τοποθετείτε πάνω σε σχάρα στη μεσαία θέση του φούρνου.Από κάτω βάζετε απαραιτήτως ταψί, ώστε να μην καταλήξετε να καθαρίζετε με τις ώρες το φούρνο, ενώ οι υπόλοιποι απολαμβάνουν τα μπιφτέκια!
Ψήνετε σε δυνατή φωτιά στο γκριλ του φούρνου 10 λεπτά από την κάθε πλευρά.
Αν είστε σε δίαιτα συνοδέψτε τα με πράσινη σαλάτα (μη σας παραπλανεί η φωτογραφία!δεν ακολουθούμε διατροφή!το μπολ με την πατατοσαλάτα είναι εκτός πεδίου λήψης!). 


Extras
Φαντάζομαι ότι αν ρωτήσετε 100 ανθρώπους, θα σας πουν 100 διαφορετικές εκδοχές για το πως να πετύχετε αφράτα μπιφτέκια.Προσωπικά, δεν έχω δοκιμάσει πολλές συνταγές, αλλά η παραπάνω με έχει σώσει και τη συνδυάζω πάντα με δύο βασικές αρχές, 
  • Εμμονή στην ποιότητατων πρώτων υλών!Δε μπορούμε να προσδοκούμε στο απόλυτο αποτέλεσμα, αν δεν έχουμε φροντίσει για τη σωστή βάση!
  • Προσοχή στο ψήσιμο!Είναι μαθηματικά σχεδόν αδύνατον να φάτε ζουμερά και αφράτα μπιφτέκια, εάν είστε fan του ξεροψημένου. 

More Extras, but crucial 
Η συγκεκριμένη συνταγή βασίζεται στο βιβλίο "Ελληνική Κουζίνα-Μαγειρική" της Β.Αλεξιάδου, το οποίο οφείλω να ομολογήσω ότι αποτέλεσε το Αλφαβητάρι μου στην κουζίνα! 

Καλή σας όρεξη!


P.s. Περιμένω τα σχόλια από τους καμμένους της κουζίνας και φυσικά οποιαδήποτε άλλη προσθαφαίρεση από τους λοιπούς που δεν έχουν την επιτυχία στο τσεπάκι τους!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...