Δευτέρα, 20 Οκτωβρίου 2014

Βασική ζύμη για τάρτα

Ένα από τα αγαπημένα μου πιάτα ήταν και είναι οι τάρτες. Για ένα περίεργο ωστόσο λόγο, μέχρι και πριν λίγα χρόνια, όσες συνταγές διάβαζα με απωθούσαν να ασχοληθώ σοβαρά μαζί τους. Όσες πάλι επιχείρησα αρχικά να δοκιμάσω με ζύμη κουρού, στέφθηκαν με απόλυτη αποτυχία. Τάρτα με σοκολάτα ξεκινούσα να εκτελέσω, σοκολατένιος λόφος που χτυπήθηκε από τον εγκέλαδο μου έβγαινε. 

Η τύχη μου χαμογέλασε όταν αποφάσισα να ξαραχνιάσω το βιβλίο μαγειρικής που συνόδευε την κουζινομηχανή που στόλιζε σαν άλλοτε τον πάγκο μου!Αρχικά απογοητεύτηκα, μιας και το επίπεδο και οι συνδυασμοί των συνταγών έμοιαζαν σε πρώτη ανάγνωση με πυρηνική φυσική. Και οι δεύτερες αναγνώσεις βέβαια δεν κατάφεραν να μου αλλάξουν γνώμη,οπότε και περιορίστηκα στις 12 πρώτες σελίδες με τις βασικές συνταγές! Ζύμη shortcrust, έλεγε. Οκ. Να σε δοκιμάσουμε και του λόγου σου. Η συνταγή δοκιμάστηκε και τροποποιήθηκε αναλόγως, αποτελώντας πλέον τη βάση για κις λορέν και πάσης φύσεως γλυκές ή αλμυρές τάρτες τουλάχιστον στη δική μου κουζίνα. 




Τα βασικά 

  • 350 γραμ. αλεύρι 
  • 175 γραμ. παγωμένο βούτυρο 
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 XL αυγό χτυπημένο
  • 4 κουταλιές της σούπας παγωμένο νερό 
  • 1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού 
  • 3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη (μόνο για τις γλυκιές τάρτες)
 

Εκτέλεση

Βάζουμε στο μπολ του μίξερ το αλεύρι, το αλάτι και την άχνη (εάν θέλουμε γλυκιά ζύμη) και προσθέτουμε το παγωμένο βούτυρο κομμένο σε καμματάκια. Χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα με το χτυπητήρι. Σε αυτό το σημείο το μείγμα μας γίνεται ψιχουλιαστό. 
Συνεχίζουμε προσθέτοντας το αυγό, το χυμό λεμονιού και το παγωμένο νερό. Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να σχηματιστεί μία λεία ζύμη. Τυλίγουμε τη ζύμη σε μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες πριν τη χρησιμοποιήσουμε. 
Σε αυτό το στάδιο μπορούμε να μεταφέρουμε τη ζύμη μας και στην κατάψυξη, ώστε να τη διατηρήσουμε για μελλοντική χρήση. 



Προψήσιμο 

Στις περισσότερες συνταγές είναι ένα αναγκαίο κακό, το οποίο όμως μας εγγυάται και την επιτυχία της τάρτας. Βγάζουμε λοιπόν την τυλιγμένη ζύμη από το ψυγείο και την ανοίγουμε σε φύλλο ανάμεσα σε δύο κομμάτια λαδόκολλας, ή εναλλακτικά τη στρώνουμε κατευθείαν μέσα στην ταρτιέρα με τα δάχτυλα μας. Προσωπικά, προτιμάω τη δεύτερη εκδοχή μιας και η σχέση μου με τον πλάστη δεν είναι και η καλύτερη. Σε κάθε περίπτωση, φροντίζουμε να καλύψουμε καλά τα τοιχώματα ,αλλά και την επιφάνεια της ταρτιέρας. Τοποθετούμε ξανά την ταρτιέρα στο ψυγείο για 20 λεπτά τουλάχιστον. Βγάζουμε το ζύμη από το ψυγείο και την τρυπάμε καλά με ένα πιρούνι. Κόβουμε ένα κομμάτι χαρτί ψησίματος, το στρώνουμε πάνω στη ζύμη και καλύπτουμε με ξερά φασόλια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά στους 180 ° C . Αφαιρούμε τα φασόλια και το χαρτί και συνεχίζουμε το ψήσιμο για δέκα λεπτά ακόμη. 


Από αυτό το σημείο και μετά ξεκινάει το πλέον δημιουργικό κομμάτι!Η γέμιση της τάρτας κατά βούληση! Φτιάξτε τη ζύμη σήμερα κιόλας, αφήστε την στο ψυγείο και αναμένετε για την αυριανή συνταγή γλυκιάς τάρτας με κολοκύθα που σας υποσχέθηκα ΕΔΩ ή απλά δημιουργήστε τους δικούς γευστικούς συνδυασμούς. 

Σας φιλώ προς το παρόν!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...