Τρίτη, 21 Οκτωβρίου 2014

Γλυκιά τάρτα με κολοκύθα και καρύδια

Η πρωταγωνίστρια του Halloween έχει την τιμητική της αυτές τις μέρες και έτσι αποφάσισα να κάνω και γω την υπέρβαση, αξιοποιώντας την αναλόγως. Στη δική μου περίπτωση βέβαια, ο έρωτας μου για την κίτρινη σταρ, έπρεπε να περάσει από το στομάχι!Μέχρι και πριν μερικά χρόνια, η μόνη εκδοχή που με συγκινούσε ήταν η στριφτή γλυκιά κολοκυθόπιτα της μαμάς μου. Ωστόσο, καθότι και ολίγον άσχετη με τα χειροποίητα φύλλα, την απολάμβανα μόνο στην πατρίδα ή μέσω πακέτων ανθρωπιστικής βοήθειας της μαμάς!

Η μόνη σωτηρία για να μυρίσει στο σπίτι η γλύκα της κολοκύθας ήταν να βρω ένα ικανοποιητικό υποκατάστατο , κομμένο και ραμμένο στις δικές μου μαγειρικές συνήθειες. Κάπως έτσι προέκυψε και η συνταγή για γλυκιά τάρτα κολοκύθας με καρύδια που είχα υποσχεθεί να αναρτήσω (βλ. εδώ). Ας τη δούμε λοιπόν. 



Τα βασικά για τη ζύμη

  • 350 γραμ. αλεύρι 
  • 175 γραμ. παγωμένο βούτυρο 
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 XL αυγό χτυπημένο
  • 4 κουταλιές της σούπας παγωμένο νερό 
  • 1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού 
  • 3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη


Τα βασικά για τη γέμιση
  • 400 γραμ. κίτρινη κολοκύθα (υπολογίζουμε στο καθαρό βάρος, αφότου δηλαδή την έχουμε καθαρίσει εσωτερικά και εξωτερικά)
  •  200 ml κρέμα γάλακτος
  •  5 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη
  •  3 κουταλιές της σούπας μέλι
  •  3 βιολογικά αβγά χτυπημένα
  •  1 κουτ. γλυκού κανέλα
  •  1 βανίλια
  •  ½ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
  •  50 γραμ. καρυδόψιχα 

Στο ψητό

  • Ψιλοκόβουμε την κολοκύθα και την τοποθετούμε σε ταψί, στο οποίο έχουμε στρώσει χαρτί ψησίματος. Ψήνουμε για 15-20 λεπτά σε δυνατή θερμοκρασία μέχρι να μαλακώσει, προσέχοντας μη μας αρπάξει.
  • Βάζουμε στο μπολ του μίξερ το αλεύρι, το αλάτι και την άχνη (εάν θέλουμε γλυκιά ζύμη) και προσθέτουμε το παγωμένο βούτυρο κομμένο σε καμματάκια. Χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα με το χτυπητήρι. Σε αυτό το σημείο το μείγμα μας γίνεται ψιχουλιαστό. 
    Συνεχίζουμε προσθέτοντας το αυγό, το χυμό λεμονιού και το παγωμένο νερό. Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να σχηματιστεί μία λεία ζύμη. Τυλίγουμε τη ζύμη σε μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες πριν τη χρησιμοποιήσουμε. 
  • Βγάζουμε  τη ζύμη από το ψυγείο και την ανοίγουμε σε φύλλο ανάμεσα σε δύο κομμάτια λαδόκολλας, ή εναλλακτικά τη στρώνουμε κατευθείαν μέσα στην ταρτιέρα με τα δάχτυλα μας. Τοποθετούμε ξανά την ταρτιέρα στο ψυγείο για 20 λεπτά τουλάχιστον. Βγάζουμε το ζύμη από το ψυγείο και την τρυπάμε καλά με ένα πιρούνι. Κόβουμε ένα κομμάτι χαρτί ψησίματος, το στρώνουμε πάνω στη ζύμη και καλύπτουμε με ξερά φασόλια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά στους 180 ° C . Αφαιρούμε τα φασόλια και το χαρτί και συνεχίζουμε το ψήσιμο για δέκα λεπτά ακόμη. 
  • Ρίχνουμε τα ψημένα κομμάτια της κολοκύθας σε μπλέντερ (αφού τα έχουμε στραγγίξει καλά), προσθέτοντας τη ζάχαρη, το μέλι, τα χτυπημένα αυγά, τη βανίλια και τα μπαχαρικά μας μέχρι να ομογενοποιηθούν. Στο τέλος προσθέτουμε την καρυδόψιχα, και απλώς ανακατεύουμε. 
  • Προσθέτουμε τη γέμιση στην προψημένη ζύμη μας και ψήνουμε για 40 λεπτά περίπου στους 180. Βγάζουμε την τάρτα από το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει. Σερβίρουμε την τάρτα σκέτη ή με σαντιγί για τους φανς.  

Ελπίζω να της δώσετε μια ευκαιρία!Αν τώρα σας φαίνεται βουνό η διαδικασία, μπορείτε να ξεκινήσετε με μία έτοιμη ζύμη τάρτας που θα προμηθευτείτε από το ψυγείο του super market. Θα μείνει μεταξύ μας!!!

Να έχετε μία όμορφη και γλυκιά μέρα!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...