Δευτέρα, 1 Δεκεμβρίου 2014

Λεμπκούχεν, τα χριστουγεννιάτικα μπισκότα

Το σπίτι έβαλε ήδη τα γιορτινά του και οι μυρωδιές που συνόδευαν τα Χριστούγεννα των παιδικών μου χρόνων μου ζέσταναν ακόμη περισσότερο την ατμόσφαιρα. Φέτος έβαλα ως μοναδικό στόχο να μην περιοριστώ στα κλασικά, αλλά να πειραματιστώ σε γεύσεις από το χρονοντούλαπο. Κάπως έτσι άφησα -προς το παρόν τουλάχιστον- τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες στην άκρη και επιδόθηκα στην αναζήτηση της συνταγής εκείνων των υπέροχων παραδοσιακών γερμανικών κερασμάτων με τη μαστιχωτή υφή και το πλούσιο άρωμα, των λεμπκούχεν (ή lebkuchen). 




Μετά από μεγάλο αγώνα να έρθω σε συνεννόηση με τη μάνα μου, αλλά και με τους υπόλοιπους εκπροσώπους της φαμίλιας που παρασύρθηκαν δεκαετίες πριν από το μεταναστευτικό ρεύμα, κατέληξα σε μία συνταγή που δεν είχε ίχνος λίπους. Κρίνοντας πάντως από το αποτέλεσμα, φαίνεται να είχαν δίκαιο, παρά τις δικές μου αμφιβολίες! Για πάμε λοιπόν. 



Τα απαραίτητα 
  • 300 ml μέλι (κωνοφόρων κατά προτίμηση)
  • 150 γρ. καστανή ζάχαρη 
  • 1 αυγό 
  • 2 κ.σ. μαύρο ρούμι 
  • ξύσμα ενός πορτοκαλιού 
  • 300 γρ. κοσκινισμένο αλεύρι 
  • 1 κ.γ. κακάο 
  • 1/2 κ.γ κανέλα 
  • 1/4 κ.γ. κακουλέ
  • 1/4 κ.γ. γαρύφαλλο 
  • 1/4 κ.γ. κόλιαντρο
  • 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο 
  • 1/2 κ.γ. αλάτι 
  • 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ 
  • 80 γρ. καβουρντισμένα φουντούκια 
  • 1 κρόκος αυγού για το ψήσιμο 
  • (Προαιρετικά,για ακόμη πιο έντονη γεύση μπορείτε να προσθέσετε γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι σε κομματάκια) 



Εκτέλεση 

Βάζουμε το μέλι μας σε κατσαρολάκι και το ζεσταίνουμε μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει. Αποσύρουμε το κατσαρολάκι από το μάτι και προσθέτουμε τη ζάχαρη,το ρούμι και το ξύσμα πορτοκαλιού.Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη μας και αφήνουμε το μείγμα μας να κρυώσει ελαφρώς. 
Παράλληλα, χτυπάμε στον κάδο του μίξερ το αυγό. Προσθέτουμε σταδιακά το μείγμα μελιού και στη συνέχεια όλα τα υπόλοιπα υλικά μας, εκτός από τα φουντούκια. Μόλις ομογενοποιηθεί η ζύμη, προσθέτουμε τα φουντούκια, σκεπάζουμε τον κάδο με μεμβράνη και τον τοποθετούμε στο ψυγείο για ένα 24ωρο. 

Σε καλά αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε φύλλο ενός εκατοστού. Ιδανικά δουλεύουμε σε δόσεις,τις οποίες βγάζουμε σταδιακά από το ψυγείο, μιας και η συγκεκριμένη ζύμη είναι ιδιαιτέρως μαλακή και κολλώδης.  Κόβουμε με κουπάπ τις επιλογής μας και τοποθετούμε τα μπισκότα σε λαμαρίνα, στην οποία έχουμε στρώσει χαρτί ψησίματος.  Αλείφουμε τα μπισκότα με τον κρόκο αυγού, τον οποίο έχουμε αραιώσει με νερό. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις για 12-15 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Τηρούμε αυστηρά το χρόνο ψησίματος, ώστε να παραμείνουν μαλακά στο εσωτερικό τους. Αφήνουμε τα μπισκότα μας να κρυώσουν καλά πάνω σε σχάρα και είναι έτοιμα! 



Αν δεν τα έχετε δοκιμάσει προτείνω να τους δώσετε μία ευκαιρία! Ξεφεύγουν από τις κλασικές συνταγές μπισκότων και εκπλήσσουν ευχάριστα όσους έχουν την τύχη να προλάβουν να τα δοκιμάσουν! 

Για περισσότερες γευστικές αλχημείες, αλμυρές και γλυκιές, θα σας παραπέμψω στη γνωστή πλέον ομάδα! Αφήστε τις τύψεις στην άκρη και πάμε να δούμε τι θα μας φιλέψουν!

"One Team 4 Seasons! Ένα Χριστουγεννιάτικο party που δημιουργήθηκε από 11 blogs για να σας γεμίσει χαμόγελα! Meet the hosts and spread the Christmas spirit!!"



Αυτά είναι τα blogs που συμμετέχουν στο Χριστουγεννιάτικο party της ομάδας μας. Επισκεφθείτε τα και πάρτε ιδέες!!


1) Art Decoration & Crafting - Ψητά γεμιστά μήλα
3) FairyWo-Mom!!! - Christmas treat in a glass!!!
4) Painting and Crafting - Τούρτα με νες καφέ


9) Κυριακή στο σπίτι - Χιονάτο γλυκό γιαουρτιού


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...